Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajinský prezident Zelenskyj spochybnil členstvo Ruska v OBSE

Na videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí 16. marca 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Uviedol, že vojna Ruska proti Ukrajine je skúškou pre každú medzinárodnú organizáciu.

Varšava 24. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval na prehodnotenie členstva Ruska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vzhľadom na pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Uviedol to prostredníctvom videoodkazu na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia OBSE vo Varšave. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Zelenskyj povedal, že v súčasnosti hľadajú rôzne medzinárodné platformy riešenia, aby "pomohli zastaviť ruský teror, čo najviac izolovať teroristický štát a nájsť cestu von z brutálnych svetových kríz, ktoré Rusko spôsobilo".

"Prečo však medzi týmito platformami stále nie je OBSE? Prečo je teroristický štát – aj po deviatich mesiacoch nepretržitých zločinov – stále členom vášho Parlamentného zhromaždenia?" pýtal sa ukrajinský prezident.

Dodal, že "vojna Ruska proti Ukrajine je skúškou pre každú medzinárodnú organizáciu".

Poľsko v súčasnosti zastáva v OBSE rotujúce predsedníctvo. V poľskom meste Lodž sa 1. a 2. decembra uskutoční výročné zasadnutie Ministerskej rady tejto 57-člennej bezpečnostnej organizácie, pripomína AFP.

Varšava minulý týždeň oznámila, že na základe sankcií Európskej únie nepovolí ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi účasť na schôdzke v Lodži. Podľa Moskvy ide o "bezprecedentné a provokatívne" rozhodnutie. "Varšava diskreditovala nielen samu seba, ale nenapraviteľným spôsobom tiež poškodila dôveryhodnosť organizácie ako celku," uviedol minulý týždeň ruský rezort diplomacie.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zároveň oznámilo, že ruskú delegáciu bude na zasadnutí Ministerskej rady OBSE v Poľsku viesť namiesto Lavrova stály predstaviteľ Ruska pri OBSE Alexandr Lukaševič.