Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Útok na Ukrajinu

USA oznámili nový balík pomoci Ukrajine za 400 miliónov USD

Na snímke hovorca Pentagónu Patrick Ryder hovorí počas tlačovej konferencie 25. októbra 2022 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Rusko v poslednom období útočí na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, takže milióny ľudí opakovane zažívajú výpadky elektriny.

Washington 23. novembra (TASR) - Spojené štáty v stredu oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu za 400 miliónov dolárov. Jeho súčasťou sú okrem zbraní a munície aj elektrické generátory. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Vyše 200 generátorov má "pomôcť naplniť potreby ukrajinských civilistov a armády po elektrine..., aby sa zmiernila záťaž na tamojšiu rozvodnú elektrickú sieť", uviedol tlačový tajomník Pentagónu brigádny generál Pat Ryder novinárom na palube amerického vojenského lietadla.

"Prispejeme k tomu, aby Ukrajinci mohli lepšie zvládať problémy, ktoré stále zažívajú kvôli ruským útokom," dodal Ryder.

Rusko v poslednom období útočí na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, takže milióny ľudí opakovane zažívajú výpadky elektriny.

V americkom balíku pomoci je aj munícia pre vyspelé systémy protivzdušnej obrany NASAMS, pre salvové raketomety HIMARS, ťažké guľomety s termovíznym zameriavačom na boj proti dronom a vyše 20 miliónov nábojov do ručných palebných zbraní, uviedol v oznámení Pentagón.

Vďaka najnovšiemu balíku dosiahne celková pomoc USA Ukrajine od nástupu prezidenta Joea Bidena do úradu (v januári 2021) hodonotu približne 19,7 miliardy dolárov, informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.

"Budeme pokračovať v podpore Ukrajiny tak dlho, ako bude treba, aby sa mohla brániť a byť za rokovacím stolom v čo najsilnejšej možnej pozícii, keď príde ten čas," napísal vo vyhlásení minister zahraničných vecí Antony Blinken.