Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Útok na Ukrajinu

USA predajú Ukrajine vojenské vybavenie v hodnote 138 miliónov dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Washington poskytol Ukrajine niekoľko moderných systémov protivzdušnej obrany, ktoré majú pomôcť čeliť ruským vzdušným útokom.

Washington 10. apríla (TASR) - Spojené štáty súhlasili s predajom vojenského vybavenia v hodnote 138 miliónov dolárov Ukrajine na opravu a modernizáciu jej raketových systémov HAWK. Väčší balík pomoci vo výške 60 miliárd dolárov naďalej zostáva v americkom Kongrese pozastavený. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, podľa ktorej sa vďaka vybaveniu a pomoci USA sa ukrajinská protivzdušná obrana od začiatku vojny s Ruskom výrazne zlepšila.

Washington poskytol Ukrajine niekoľko moderných systémov protivzdušnej obrany, ktoré majú pomôcť čeliť ruským vzdušným útokom, vrátane rakiet Patriot americkej výroby a starších zariadení, ako je napríklad raketový systém HAWK.

"Ukrajina naliehavo potrebuje zvýšiť svoje kapacity na obranu proti ruským raketovým útokom a vzdušným kapacitám ruských síl," uviedla v utorok americká Agentúra pre obranno-bezpečnostnú spoluprácu (DSCA).

"Zachovanie a udržiavanie raketového systému HAWK zvýši schopnosť Ukrajiny brániť svojich ľudí a chrániť kritickú národnú infraštruktúru," uviedla vo vyhlásení agentúra a dodala, že predaj "nezmení základnú vojenskú rovnováhu v regióne".

Ukrajinskí predstavitelia opakovane vyzývajú USA, aby začali posielať navrhovaný balík pomoci vo výške 60 miliárd dolárov, ktorý je však blokovaný republikánmi v Kongrese.

Balík podpory by umožnil dodanie dôležitých zbraní a munície ukrajinským jednotkám na frontovej línii.

V nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že bez tohto balíka pomoci Ukrajina vojnu s Ruskom prehrá.

V marci podnikla ruská armáda najrozsiahlejšie útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru od začiatku invázie. V dôsledku útokov bola prerušená dodávka elektrickej energie do viac ako milióna domácností a mimo prevádzky zostala aj najväčšia ukrajinská vodná elektráreň pri meste Dnipro.

Moskva tiež zintenzívnila útoky na mesto Časiv Jar ležiace necelých 30 kilometrov juhovýchodne od mesta Kramatorsk, ktoré je dôležitým železničným a logistickým uzlom ukrajinskej armády.