Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Útok na Ukrajinu

USA: Rusi si boli v Iráne prezrieť drony schopné niesť zbrane

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Iránsky prezident Ebráhím Raísí sa má na budúci týždeň v Teheráne stretnúť so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Džidda 16. júla (TASR) - Spojené štáty sa domnievajú, že ruskí predstavitelia nedávno navštívili Irán, aby si prezreli iránske bezpilotné lietadlá schopné niesť zbrane. V sobotu to povedal poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, podľa ktorého Teherán plánuje dodať Moskve stovky takýchto dronov. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Oficiálna ruská delegácia nedávno absolvovala prehliadku iránskych bezpilotných lietadiel schopných útoku," uviedol vo vyhlásení Sullivan.

Zverejnil tiež satelitné snímky z 8. júna zachytávajúce bezpilotné lietadlá, ktoré si ruská vláda v rovnaký deň prezerala. Ruská delegácia sa na podobnej prehliadke podľa Sullivana zúčastnila na rovnakom mieste aj 5. júla.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v piatok v telefonáte ubezpečil svojho ukrajinského kolegu Dmytra Kulebu, že Teherán nemá v úmysle predať Rusku bezpilotné lietadlá. Podľa jeho slov sú tvrdenia Washingtonu nepodložené a skôr propagandistické.

Dodal, že Irán sa zaviazal k diplomatickému riešeniu krízy na Ukrajine.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí sa má na budúci týždeň v Teheráne stretnúť so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom. Témou rokovaní má byť situácia v Sýrii.