Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Útok na Ukrajinu

USA: Rusko dodá falošné dôkazy o útoku na väznicu, aby bol vinný Kyjev

Demonštranti, väčšinou príbuzní, sa účastnia na zhromaždení v Kyjeve na podporu vojnových zajatcov z ukrajinského pluku Azov vo štvrtok 4. augusta 2022. Foto: TASR/AP

OSN v stredu oznámila, že vyšle na Ukrajinu a do Olenivky misiu, ktorá bude zhromažďovať fakty o útoku na väzenie - ešte však nedostala konečný súhlas Kyjeva a Moskvy.

Washington 5. augusta (TASR) - Americký predstaviteľ obvinil vo štvrtok Moskvu, že sa chystá predložiť falošné dôkazy o útoku na väznicu Olenivka. Má to vyzerať tak, že smrť ukrajinských vojnových zajatcov spôsobila samotná Ukrajina. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Z útoku na väznicu v meste Olenivka na východe Ukrajiny sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva. Podľa Ruska k útoku došlo v noci 29. júla. Zahynulo vyše 50 ukrajinských zajatcov vrátane vojakov, ktorí sa po dlhých týždňoch bránenia oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol vzdali ruským silám.

Nemenovaný americký predstaviteľ pre AFP povedal, že správy tajných služieb naznačujú, že Rusko pred prípadnými návštevami cudzích vyšetrovateľov nastraží dejisko útoku vo väznici tak, aby vina padla na ukrajinské ozbrojené sily. Predstaviteľ tieto dôkazy bližšie nešpecifikoval.

"Očakávame, že pred príchodom novinárov a prípadných vyšetrovateľov na miesto útoku sa ruskí predstavitelia pokúsia tento incident nastražiť na ukrajinskú armádu," povedal Američan.

Rusko vyhlásilo, že útok na svojich vlastných zajatých bojovníkov podnikla Ukrajina, tá však obviňuje Rusko a útok označuje za "úmyselný masaker". OSN v stredu oznámila, že vyšle na Ukrajinu a do Olenivky misiu, ktorá bude zhromažďovať fakty o útoku na väzenie - ešte však nedostala konečný súhlas Kyjeva a Moskvy.