Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Útok na Ukrajinu

USA žiadajú odchod ruského zamestnanca OSN podozrivého zo špionáže

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Spojené štáty už v pondelok vyhostili 12 členov ruskej diplomatickej misie pri OSN z dôvodu ich údajného zapojenia do špionážnych aktivít.

Washington 2. marca (TASR) - Spojené štáty požiadali Organizáciu Spojených národov so sídlom v New Yorku, aby prepustila jedného svojho zamestnanca, ktorý je podľa Washingtonu agentom ruských tajných služieb. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na americkú misiu pri OSN.

Spojené štáty "iniciovali proces, v rámci ktorého požadujú odchod operatívca ruských tajných služieb pracujúceho v OSN, ktorý zneužil právo na pobyt v USA," uviedol hovorca americkej misie pri OSN.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric americkú žiadosť potvrdil, ale vzhľadom na citlivý charakter celej záležitosti odmietol uviesť ďalšie podrobnosti. Nepovedal, či ide o muža alebo o ženu, ani to, či uvedený zamestnanec pracuje priamo v úrade generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Manhattane.

Dujar prezradil len to, že ide o pracovníka "sekretariátu" OSN.

Spojené štáty už v pondelok vyhostili 12 členov ruskej diplomatickej misie pri OSN z dôvodu ich údajného zapojenia do špionážnych aktivít.

Rusko označilo vyhostenie svojich diplomatov pri OSN zo Spojených štátov za "nepriateľský čin voči našej krajine". Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov na Facebooku dodal, že Moskva je z tohto kroku "hlboko sklamaná" a že tvrdenia USA "absolútne odmieta".