Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Útok na Ukrajinu

Útoky hlásili skoro ráno z miest Odesa, Charkov i Mykolajiv

Na archívnej snímke z 1. mája 2022 ruský vojak. Foto: TASR/AP

Ruské vojsko zaútočilo na prístavné mesto Odesa ráno okolo 06.00 h miestneho času.

Kyjev 26. júla (TASR) - Ruská armáda útočila v utorok nadránom na ukrajinské mestá Odesa, Charkov i Mykolajiv, oznámili na sociálnych sieťach miestni predstavitelia. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Ruské vojsko zaútočilo na prístavné mesto Odesa ráno okolo 06.00 h miestneho času. Podľa hovorcu odeskej oblastnej vojenskej správy Serhija Bratčuka podnikli ruské ozbrojené sily na mesto raketový útok zo strategického lietadla. Ukrajinská armáda v osobitom vyhlásení uviedla, že vzdušná obrana tohto prístavného mesta "zostrelila niekoľko rakiet".

Na Odesu pritom ruské jednotky zaútočili aj v sobotu len niekoľko hodín po tom, čo Kyjev a Moskva podpísali dohody umožňujúce vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Obilie pritom plánuje Ukrajina vyvážať aj z prístavu v Odese.

V utorok skoro ráno zaútočili ruskí vojaci aj na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, pri útoku bola zasiahnutá obytná štvrť.

"Okolo 5.00 h ráno (miestneho času) okupanti zaútočili na civilnú infraštruktúru v mestskej štvrti Slobidskyj. V dôsledku ostreľovania začala horieť strecha jednej výstavnej haly s autami," uviedol šéf Charkovskej regionálnej štátnej správy Oleh Synehubov.

Zároveň informoval aj o útoku na neďaleké mesto Čuhujiv, v ktorom bola zasiahnutá kritická infraštruktúra.

Ruská armáda zaútočila ráno z Čierneho mora i na mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Pri útoku podobne ako v Odese využila aj letectvo.

"V Mykolajive počuť silné výbuchy! Žiadame všetkých, aby zostali v úkrytoch... V Mykolajivskej oblasti zaútočili na prístavnú infraštruktúru. V rovnakom čase bol zasiahnutý aj tamojší Mykolajivský okres," uviedol starosta mesta Mykolajiv Olexandr Senkevič s tým, že útok bol podniknutý z Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti.