Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

V Banskej Bystrici žije 700 Ukrajincov, kraj i mesto ich podporujú

Na archívnej snímke Ján Nosko. Foto: TASR Ján Krošlák

Univerzita Mateja Bela (UMB), kde študujú ukrajinskí, ale aj ruskí študenti, s hlbokým znepokojením sleduje aktuálny vývoj udalostí na Ukrajine.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) – V Banskej Bystrici žije viac ako 700 Ukrajincov. Podporu im vyjadrilo mesto aj kraj. "Odsudzujem útok zo strany Ruska na našu susednú krajinu. Svoju podporu som prejavil i primátorovi nášho partnerského ukrajinského mesta Sumy,“ reagoval na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.

Na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja od štvrtka veje ako symbol podpory ukrajinská zástava. Vo štvrtok podvečer sa koná tichý protest pred objektom honorárneho konzulátu Ruskej federácie v Banskej Bystrici. Jeho účastníci plánujú v okolí popriväzovať modrožlté stužky.

Univerzita Mateja Bela (UMB), kde študujú ukrajinskí, ale aj ruskí študenti, s hlbokým znepokojením sleduje aktuálny vývoj udalostí na Ukrajine. „Ubezpečujeme našich ukrajinských študentov a zamestnancov, že UMB je v rámci svojich možností pripravená poskytnúť im maximálnu podporu v tom, aby mohli zotrvať na univerzite a pokračovať v štúdiu a v práci. Pracovníci UMB sú pripravení komunikovať o ich potrebách a hľadať riešenia, ktoré pomôžu stabilizovať konkrétnu osobnú situáciu,“ uviedla UMB na webe s tým, že aktívne pracuje na vytvorení možností ďalšej podpory. Pevne verí, že nedôjde k roztržkám študentov oboch krajín.

Aj Štátna opera v Banskej Bystrici podporuje Ukrajinu. „Pridávame sa k iniciatíve slovenských a českých divadiel nasvietením budovy Štátnej opery vo farbách Ukrajiny,“ informovala opera.