Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Útok na Ukrajinu

V Nórsku zadržali brazílskeho občana, ktorý je údajne ruským špiónom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nórska tajná služba je presvedčená, že muž, ktorý žil v Nórsku od roku 2021, mal falošnú identitu a tajne pracoval pre ruskú spravodajskú službu.

Oslo 25. októbra (TASR) - Nórska polícia v pondelok zadržala údajného ruského špióna v meste Tromsö na pobreží Nórskeho mora. Informovala o tom v utorok verejnoprávna televízia NRK s odvolaním sa na Nórsku tajnú službu (PST). TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Muž, ktorý pracoval ako vedec na univerzite v Tromsö, sa vydával za brazílskeho občana. Polícia sa však domnieva, že v skutočnosti ide o Rusa.

Zástupkyňa šéfa PST Hedvig Moeová pre NRK uviedla, že zadržaný muž predstavuje "hrozbu pre fundamentálne národné záujmy" a mal by byť z Nórska vyhostený.

PST je presvedčená, že muž, ktorý žil v Nórsku od roku 2021, mal falošnú identitu a tajne pracoval pre ruskú spravodajskú službu.

Nórsko je členskou krajnou Severoatlantickej aliancie a s Ruskom priamo hraničí na severovýchode. V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu posilnilo bezpečnostné opatrenia.