Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Útok na Ukrajinu

V Prahe opäť otvorili centrum pre Ukrajincov

Ilustračné foto. Foto: TASR Roman Hanc

Krajské asistenčné centrum dal zatvoriť pražský primátor 15. júna, jeho opätovné otvorenie nariadila vláda.

Praha 11. júla (TASR) - V pražskej štvrti Vysočany sa v pondelok po takmer mesiaci opäť otvorilo Krajské asistenčné centrum pomoci Ukrajine (KACPU). Od rána pred ním stáli desiatky ľudí, mesto však plánuje Ukrajincom poskytovať už len núdzové prenocovanie v stanových táboroch. TASR informáciu prevzala z webu iDNES.cz.

Pražský primátor Zdeněk Hřib si myslí, že znovuotvorenie centra nevyrieši problém s výrazne vyšším počtom ukrajinských utečencov v Prahe v porovnaní s inými krajmi v Česku. Pred tým, ako sa Hřib rozhodol približne pred mesiacom centrum zatvoriť, požadoval od vlády, aby zriadila systém prerozdeľovania Ukrajincov medzi krajmi.

"Z môjho pohľadu ide o chybné rozhodnutie, pretože sa vôbec nezaoberá riešením tej situácie, že v Prahe je až štyrikrát väčší počet utečencov na hlavu než v niektorých iných krajoch," povedal Hřib o opätovnom otvorení centra. Praha podľa neho už nemá ubytovacie kapacity, preto bude KACPU poskytovať len núdzové ubytovanie v stanových táboroch a sprostredkovávať lôžka zaisťované Správou utečeneckých zariadení.

Krajské asistenčné centrum dal zatvoriť pražský primátor 15. júna, jeho opätovné otvorenie nariadila vláda. Centrum bude otvorené od pondelka do štvrtka od 8.00 h do 15.00 h, v piatok o hodinu kratšie. Utečencom bude pomáhať pri zariaďovaní ročného povolenia k pobytu v Česku alebo pri vybavovaní zdravotného poistenia.

Podľa dát českého ministerstva vnútra získalo od februára dočasnú ochranu 390.250 Ukrajincov. Niektorí z nich sa vrátili na Ukrajinu alebo pokračovali do ďalších krajín. Česko nemá presné dáta, koľko Ukrajincov s dočasnou ochranou v krajine aktuálne je.