Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Útok na Ukrajinu

V Turecku sa stretnú delegáti z Ruska a Ukrajiny ohľadom vývozu obilia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Štvorstranné stretnutie s tureckými predstaviteľmi sa má uskutočniť v čase, keď na celom svete v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu prudko stúpajú ceny potravín.

Istanbul 12. júla (TASR) - Turecko oznámilo, že v stredu bude hostiť delegácie z Ruska a Ukrajiny spoločne s diplomatmi OSN s cieľom diskutovať o obnove zablokovaných dodávok obilia cez Čierne more. Stretnutie v utorok avizoval turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorý však nespresnil, kto bude jednotlivé strany zastupovať. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vojenské delegácie z tureckého, ruského a ukrajinského ministerstva obrany a delegácia OSN budú zajtra v Istanbule rokovať o bezpečnej preprave obilia čakajúceho v ukrajinských prístavoch na medzinárodné trhy," povedal Akar.

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Piotr Iljičev potvrdil plánovanú schôdzku, avšak zároveň poznamenal, že Moskva má niekoľko požiadaviek. Priblížil, že ide napríklad o možnosť kontrolovať a prehľadávať lode, aby sa zabránilo pašovaniu zbraní a tiež o záväzok Kyjeva nevyvolávať provokatívne akcie.

Štvorstranné stretnutie s tureckými predstaviteľmi sa má uskutočniť v čase, keď na celom svete v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu prudko stúpajú ceny potravín. Ukrajina patrí medzi najväčších vývozcov pšenice a ďalších obilnín na svete. Export z ukrajinských prístavov však blokujú ruské vojnové plavidlá a tiež míny, ktoré Kyjev rozmiestnil v Čiernom mori.

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, sa usiluje o prelomenie konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, čo sa týka obnovenia exportu obilnín. Ankara tvrdí, že v Čiernom mori má 20 obchodných lodí, ktoré by mohli byť urýchlene naložené obilím z Ukrajiny.

OSN navrhuje vytvorenie špecifických koridorov s cieľom vyhnúť sa lokalitám, kde sú umiestnené námorné míny. Tie Kyjev odmieta odstrániť pre obavy, že by Rusko mohlo následne zaútočiť na mestá pri pobreží Čierneho mora, akým je napríklad Odesa.