Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

FOTO:Veľké Kapušany sa zomkli, inak by situáciu s utečencami nezvládli

Na snímke ubytované matky s deťmi z Ukrajiny v kuchynke v priestoroch Strednej odbornej školy v meste Veľké Kapušany 2. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Na pomoc utečencom z Ukrajiny sa mesto zmobilizovalo v piatok (25. 2.), keď doň začali prúdiť prví utečenci z hraničného priechodu vo Veľkých Slemenciach.

Veľké Kapušany 2. marca (TASR) – Na pomoc ukrajinským vojnovým utečencom sa v meste Veľké Kapušany v okrese Michalovce zomkli obyvatelia, mestské i charitatívne organizácie, cirkvi. Pracujú 24 hodín denne. "Zoskupili sme sa, inak by sme túto situáciu nezvládli," povedala pre TASR koordinátorka humanitárnej pomoci z mestského úradu Gabriela Fedičová. Najmladším utečencom, ktorému zatiaľ pomohli, bolo trojdňové dieťa.

Na pomoc utečencom z Ukrajiny sa mesto zmobilizovalo v piatok (25. 2.), keď doň začali prúdiť prví utečenci z hraničného priechodu vo Veľkých Slemenciach. "Vyhlásili sme materiálnu zbierku, pár hodín na to sme zriadili hotlinku, ktorá je nepretržite v prevádzke. Vytvorili sme si pracovné tímy, ktoré sú 24 hodín k dispozícii jednotlivým humanitárnym organizáciám, ktoré pracujú na hraničných priechodoch a v okrese," priblížila Fedičová s tým, že samospráva tiež v priestoroch mestského kultúrneho strediska zriadila sklad poskytnutej materiálnej pomoci. Do aktivít sa zapojila i reformovaná cirkev a tiež gréckokatolícka farnosť, ktorá utečencom poskytuje aj duchovnú podporu.



Utečencom je azyl k dispozícii v priestoroch strednej odbornej školy, ktoré poskytol Košický samosprávny kraj, v miestnej ubytovni, ktorú sprístupnil miestny podnikateľ, či na fare v reformovanej cirkvi. Mestská polícia zisťuje ich počty dvakrát denne, aby sa vedelo, koľko raňajok a večerí treba pripraviť. "Niektorí ostávajú iba na pár hodín, potrebujú sa posilniť, zohriať, niektorí prespia aj dve noci a idú ďalej, a niektorých tu máme od piatka rána," uzavrela Fedičová.