Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Útok na Ukrajinu

Humanitárne lety na pomoc Ukrajinu oslobodia od letiskových odplát

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom návrhu nariadenia vlády je vytvorenie legislatívneho rámca, aby mohli byť od odplát oslobodené aj lety na leteckú prepravu záchrannej jednotky, odborníkov alebo nákladu na humanitárne účely.

Bratislava 2. marca (TASR) – Lety s humanitárnou pomocou alebo lety na evakuáciu občanov Ukrajiny budú oslobodené od platenia letiskových odplát, traťových odplát a terminálnych odplát od vyhlásenia mimoriadnej situácie. Vyplýva to z návrhu nariadenia z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktoré v stredu schválila vláda.

Oslobodenie od týchto odplát navrhol rezort dopravy vzhľadom na vyhlásenie mimoriadnej situácie z dôvodu hromadného prílevu cudzincov na územie SR spôsobeného ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny, ako aj z dôvodu záujmu Slovenska pomôcť Ukrajine a jej občanom.

V súčasnosti sú od platenia letiskových odplát oslobodené niektoré lety, napríklad lety uskutočňované výlučne na dopravu na oficiálnej ceste vládnuceho panovníka a jeho najbližšej rodiny, hláv štátov, predsedov vlád a vládnych ministrov.

Cieľom návrhu nariadenia vlády je vytvorenie legislatívneho rámca, aby mohli byť od odplát oslobodené aj lety na leteckú prepravu záchrannej jednotky, odborníkov alebo nákladu na humanitárne účely ako pomoc pre Ukrajinu a lety lietadiel na evakuáciu osôb z miesta ohrozenia zdravia alebo života na území Ukrajiny na bezpečné miesto v Slovenskej republike alebo cez územie Slovenska na bezpečné miesto v cudzom štáte.

Oslobodenie letov zároveň musí byť v súlade s pravidlami pre štátnu pomoc a minimálnu pomoc. O ukončení oslobodenia týchto letov bude rozhodovať vláda SR a rozhodnutie vlády bude prijaté formou uznesenia.

Vzhľadom na záujem SR poskytnúť rôzne formy pomoci Ukrajine, náklady na lety na leteckú prepravu záchrannej jednotky, odborníkov alebo nákladu na humanitárne účely a lety na evakuáciu osôb z miesta ohrozenia zdravia alebo života na území Ukrajiny na bezpečné miesto môžu podľa materiálu predstavovať sumu viac ako 1,5 milióna eur.