Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Útok na Ukrajinu

Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť i pri veľkom príleve cudzincov

Na snímke ľudia čakajúci na svojich príbuzných a známych z Ukrajiny na slovenskej strane hraničného priechodu pre peších v obci Veľké Slemence, okres Michalovce v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Návrh novelizovaného zákona o azyle umožní vláde vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady Európskej únie.

Bratislava 25. februára (TASR) – Mimoriadnu situáciu bude možno vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorú v piatok schválila vláda na mimoriadnom rokovaní. Legislatívny návrh obsahuje v tejto súvislosti novelizácie zákona o civilnej ochrane, zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti.

Návrh zákona, ktorý sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, vychádza z reakcie na vojnový konflikt, odohrávajúci sa na území Ukrajiny a možného ďalšieho vývoja, ktorý môže vyústiť do masovej migrácie cudzincov na územie Slovenska. "V dôsledku toho bude potrebné realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie, a to najmä vecné plnenia s ohľadom na potrebu zabezpečenia ubytovania cudzincov, organizáciu dopravného zabezpečenia, organizáciu zdravotníckeho zabezpečenia a prípadne s tým súvisiace uloženie pracovnej povinnosti. Realizácii týchto opatrení musí predchádzať vyhlásenie príslušnej krízovej situácie," zdôvodnili predkladatelia z Ministerstva vnútra (MV) SR.

Návrh novelizovaného zákona o azyle umožní vláde vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady Európskej únie. V zákone sa zároveň precizujú ustanovenia, ktoré upravujú poskytnutie dočasného útočiska.

Úpravou zákona o kybernetickej bezpečnosti sa sleduje cieľ zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete prostredníctvom nového inštitútu "blokovania".