Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Vo Vysokých Tatrách poskytli azyl prvým utečencom

Na snímke utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom 1. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Pripravený poskytnúť pomoc svojim zamestnancom je aj popradský akvapark. Jeho riaditeľ Richard Pichonský uviedol, že aktuálne u nich pracuje desať Ukrajincov, pred pandémiou ich bolo trikrát viac.

Vysoké Tatry 2. marca (TASR) – Prevádzkovatelia ubytovania vo Vysokých Tatrách už poskytli dočasný azyl pre prvých utečencov z Ukrajiny. Pre TASR to potvrdila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková s tým, že v súčasnosti majú na tento účel k dispozícii približne 100 lôžok.

"Niektorí podnikatelia samozrejme ihneď pomohli svojim zamestnancom, prvým krokom bolo zabezpečiť bezpečný príchod ich rodinných príslušníkov na Slovensko, čo sa aktuálne v týchto dňoch deje. Takisto im ponúkli možnosť zamestnať sa, v prípade že sa to dá ihneď vyriešiť, pre deti sú pripravení pomôcť so zabezpečením školy či škôlky," uviedla. Predpokladá, že táto situácia bude trvať dlho, takže sa počíta aj s jej globálnym riešením. Tým, že rodinní príslušníci ukrajinských zamestnancov v Tatrách pracujú, finančnú pomoc zatiaľ nutne nepotrebujú. Vo Vysokých Tatrách pracuje odhadom niekoľko desiatok Ukrajincov.

Pripravený poskytnúť pomoc svojim zamestnancom je aj popradský akvapark. Jeho riaditeľ Richard Pichonský uviedol, že aktuálne u nich pracuje desať Ukrajincov, pred pandémiou ich bolo trikrát viac. "Niektorí už pomoc od nás prijali, niektorí ju nepotrebujú a sú aj takí, ktorí sa chcú vrátiť domov. My vieme zabezpečiť ubytovanie pre všetkých našich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Im dokážeme ponúknuť aj pracovné zaradenie, keďže momentálne je záujem o prácu v službách minimálny," priblížil riaditeľ. Dodal, že majú dobrú skúsenosť s pracovníkmi z Ukrajiny, ide o skromných a pracovitých ľudí s minimálnou jazykovou bariérou.

Prevádzkovateľov ubytovacích zariadení oslovila OOCR, aby sa zapojili do pomoci pre ukrajinských utečencov, podľa riaditeľky sa našli aj podnikatelia, ktorí sú ochotní prispieť finančne na náklady spojené s ubytovaním. "Je tu ešte veľa formálnych vecí, ktoré nie sú doriešené, ako je spôsob ich nahlasovania po príchode na Slovensko, ako zabezpečiť stravovanie, ako dlho budú môcť v týchto zariadeniach ostať, či ako sa bude situácia riešiť ďalej," upozornila Blašková. Dodala, že pre samosprávy aj podnikateľov je to nová situácia, na ktorú sa pripraviť nedalo a nedá. "Teraz však riešime akútnu pomoc ľuďom v núdzi, druhý krok bude nastaviť ale aj nejaké pravidlá," uzavrela.