Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Von der Leyenová: Sankcie zasiahnu 70 percent ruského bankového trhu

Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v sídle EK v Bruseli vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Európska únia plánuje tiež Rusku obmedziť prístup ku kľúčovým technológiám akými sú napríklad polovodiče.

Brusel 25. februára (TASR) - Európska únia sa dohodla na sankciách, ktoré zasiahnu 70 percent ruského bankového trhu a kľúčové ruské štátne spoločnosti. Oznámila to v noci na piatok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti Twitter, z ktorej TASR túto informáciu získala.

"Balík silných a cielených sankcií schválených dnes v noci ukazuje ako veľmi je Európska únia zjednotená" uviedla von der Leyenová na Twitteri.

Predsedníčka Európskej komisie ďalej spresnila, že tento balík sankcií zasiahne prevažnú väčšinu ruského bankového trhu a je mierený tiež na kľúčové ruské štátne spoločnosti.

"Po druhé sme sa zamerali na energetický sektor - na kľúčovú ekonomickú oblasť, z ktorej predovšetkým Rusko profituje. Náš zákaz vývozu zasiahne ropný sektor tým, že Rusku znemožní modernizáciu jeho rafinérií," uvádza Leyenová.

Sankcie EÚ mierené proti Rusku ďalej zakazujú predávať ruským aerolíniám lietadlá a vybavenie. Európska únia plánuje tiež Rusku obmedziť prístup ku "kľúčovým technológiám" akými sú napríklad polovodiče.

Na záver predsedníčka Európskej komisie uviedla, že európske sankcie zasiahnu aj ruských diplomatov, či podnikateľov, ktorí "už viac nebudú mať privilégium vstúpiť do Európskej únie".

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.

Prezidenti a predsedovia vlád EÚ sa vo štvrtok zhodli, že na Rusko uvalia v tejto súvislosti sankcie, ktoré budú mať "masívne následky" pre jeho sektory energetiky, financií aj dopravy.