Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Útok na Ukrajinu

Welthungerhilfe: Približne 811 miliónov ľudí vo svete trpí hladom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najväčšími príčinami hladu sú konflikty a zmena klímy, povedal Generálny tajomník nemeckej organizácie Welthungerhilfe Mathias Mogge.

Berlín 12. júla (TASR) - Približne 811 miliónov ľudí vo svete v súčasnosti trpí hladom v dôsledku ozbrojených konfliktov, klimatickej zmeny a nedostatku v oblasti rozvoja. Vyplýva to z výročnej správy nemeckej organizácie Welthungerhilfe. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Najväčšími príčinami hladu sú konflikty a zmena klímy," povedal Generálny tajomník Welthungerhilfe Mathias Mogge. Dodal, že v posledných mesiacoch sa situácia zhoršila aj v dôsledku pandémie a vojny na Ukrajine. Za obzvlášť nepriaznivú označil situáciu vo východoafrických krajinách či v Jemene, Južnom Sudáne a Afganistane.

Mogge takisto upozornil na rastúci počet krajín, ktoré odmietajú vyvážať potraviny. "To vedie k nedostatku, zvyšuje to ceny, čo je pre najchudobnejších obyvateľov sveta veľmi, veľmi zlé, pretože si už nemôžu dovoliť potraviny," povedal. Jeho organizácia v tlačovej správe upozorňuje aj na rastúce ceny potravín a prepravy, ktoré zhoršujú situáciu v oblasti potravinovej bezpečnosti.

Medzinárodné spoločenstvo by sa podľa Moggeho slov malo usilovať, aby trhy zostali otvorené. Jeho organizácia v roku 2021 vynaložila 260 miliónov eur na humanitárnu pomoc a projekty v oblasti udržateľného rozvoja.

Súkromná organizácia Welthungerhilfe bola založená v roku 1962 a usiluje sa bojovať proti hladu a chudobe vo svete.