Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Wlachovský: Krajiny S3 podporujú suverenitu Ukrajiny

Muži kontrolujú svoju kanceláriu, ktorú zasiahol dron počas nočného útoku ruskej armády v Kyjeve v nedeľu 28. mája 2023. Foto: TASR/AP

Vo vzťahu k ruskej agresii na Ukrajine sme sa jednoznačne zhodli na jasnej a principiálnej podpore suverenity Ukrajiny, jej nezávislosti a teritoriálnej integrity, Miroslav Wlachovský.

Bratislava 29. mája (TASR) - Krajiny Slavkovského formátu (S3) sa zhodujú v podpore Ukrajiny aj jej európskej perspektívy. Je tiež podľa nich potrebné pokračovať v integračnom procese krajín západného Balkánu do Európskej únie. Po stretnutí so šéfom rakúskej diplomacie Alexandrom Schallenbergom a ministrom zahraničných vecí Českej republiky Janom Lipavským to vyhlásil slovenský šéf diplomacie Miroslav Wlachovský.

"Vo vzťahu k ruskej agresii na Ukrajine sme sa jednoznačne zhodli na jasnej a principiálnej podpore suverenity Ukrajiny, jej nezávislosti a teritoriálnej integrity. V tomto kontexte je dnešné stretnutie aj vyslaním politického signálu politickej podpory Ukrajiny a jej európskej perspektívy," uviedol Wlachovský.

Skonštatoval, že úlohou naďalej zostáva získať pre Ukrajinu čo najširšiu medzinárodnú podporu a prispieť tak k ukončeniu konfliktu. Zdôraznil tiež nevyhnutnosť kontinuity procesu aktívnej a efektívnej obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny. "Ku ktorej chceme jednoznačne prispieť spoločným úsilím všetkých členských krajín EÚ," dodal.

Zástupcovia krajín S3 diskutovali aj o spoločných aktivitách smerom ku krajinám západného Balkánu a nevyhnutnosti pokračovať v ich integračnom procese. "Aby sa stali v blízkej budúcnosti členmi EÚ," poznamenal Wlachovský. Spolupráca v rámci Slavkovského formátu je podľa neho veľmi užitočná, potvrdil tiež, že členské krajiny sa zhodujú vo viacerých otázkach zahraničnej politiky.