Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Združenie krajov SK8 odsúdilo ruský útok a vyjadrilo podporu Ukrajine

Tlačová konferencia po rokovaní Združenia samosprávnych krajov SK8 v Košiciach 24. februára 2022. Na snímke predsedovia samosprávnych krajov, sprava Milan Belica (Nitriansky samosprávny kraj), Rastislav Trnka (Košický samosprávny kraj), Milan Majerský (Prešovský samosprávny kraj), Jozef Viskupič (Trnavský samosprávny kraj), Erika Jurinová (Žilinský samosprávny kraj), Ján Lunter (Banskobystrický samosprávny kraj) a Jaroslav Baška (Trenčiansky samosprávny kraj). Foto: TASR - František Iván

Vojenskú agresiu Ruskej federácie považujeme za neakceptovateľné a hrubé porušenie medzinárodného práva, povedal Jozef Viskupič.

Košice 24. februára (TASR) – Predstavitelia samosprávnych krajov Slovenska v združení SK8 odsúdili ruský útok na Ukrajinu. "Samosprávne kraje na znak solidarity s Ukrajinou a ukrajinským ľuďom vyvesili na budovách župných úradov ukrajinské vlajky. Župy sú pripravené poskytnúť humanitárnu pomoc," informovalo združenie SK8 na štvrtkom rokovaní v Košiciach.

Predseda SK8 Jozef Viskupič, ktorý je predsedom Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), deklaroval solidaritu a podporu Ukrajine a ukrajinskému ľudu. "Vojenskú agresiu Ruskej federácie považujeme za neakceptovateľné a hrubé porušenie medzinárodného práva," povedal pred novinármi. "V tejto súvislosti sme ako orgány krízového riadenia pripravení pomôcť v rámci našich možností a poskytnúť či dočasné ubytovanie, alebo sprostredkovať humanitárnu pomoc," konštatoval.



Samosprávne kraje vo štvrtok rokujú v súvislosti so situáciou na Ukrajine v rámci krízového riadenia na úrovni štátu, ako aj vlastných krízových štábov. Viskupič predpokladá aj kroky ku koordinácii s mestami a obcami.

"Skoro ráno sme komunikovali s ministerstvom školstva a dostali sme požiadavku na poskytnutie telocviční. Košický a Prešovský samosprávny kraj okamžite na požiadavku zareagovali," priblížil predseda SK8.

Kraje majú s ruskými regiónmi partnerstvá a v tejto súvislosti budú podľa združenia zastupiteľstvá samosprávnych krajov zvažovať rozviazanie týchto partnerstiev.