Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj chce z prejavu o stave krajiny robiť dialóg s ľudom Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenského prejav o stave krajiny sa očakáva koncom tohto týždňa, presný dátum však ukrajinský prezident doposiaľ nestanovil.

Kyjev 28. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj avizoval v utorok svoj výročný prejav o stave krajiny v parlamente s tým, že ho chce predstaviť ako dialóg s ukrajinským ľudom. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Chcem, aby toto posolstvo nebolo správou, ale naším dialógom s vami o budúcom roku," vyhlásil v utorok neskoro večer v svojom pravidelnom videoprejave.

Ide pritom podľa neho o formulovanie úloh do budúcnosti. Zelenského prejav o stave krajiny sa očakáva koncom tohto týždňa, presný dátum však ukrajinský prezident doposiaľ nestanovil.

Vo svojom utorkovom pravidelnom videoposolstve hovoril aj o svojej schôdzke s generálnym štábom ukrajinskej armády, kde bola reč predovšetkým o Donbase a tamojších mestách Kreminna a Bachmut, píše DPA.

O priemyselné mesteško Bachmut na severe Doneckej oblasti už niekoľko mesiacov prebiehajú prudké boje. Situácia v Kreminne v Luhanskej oblasti sa vyostrila len prednedávnom.

Zelenskyj ďalej hovoril aj o rozhovore s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, pričom Rím podľa neho v súčasnosti skúma dodávky protilietadlových systémov pre Ukrajinu. "Verím, že podpora zo strany Talianska nám umožní posilniť obranu ukrajinského vzdušného priestoru," zdôraznil.

Po víťazstve pravicovej koalície v Taliansku na jeseň tohto roka sa špekulovalo o tom, či bude krajina v svojej podpore Ukrajiny pokračovať, pripomína DPA.