Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj chválil presnosť zbraní. Rusi zničili univerzitu v Charkove

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počúva na stretnutí s predstaviteľmi armády počas návštevy Mykolajivskej oblasti v sobotu 18. júna 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda podľa jeho slov využíva zmienené delostrelectvo na značné ničenie skladov a ďalších logisticky dôležitých ruských cieľov.

Kyjev 7. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruský raketový útok zničil v stredu pedagogickú univerzitu v Charkove. Zelenskyj sa takto vyjadril vo nočnom videoposolstve k národu. Zároveň povedal, že ťažké zbrane, ktoré Ukrajine poslali západné krajiny už "naplno" pracujú a pochválil ich presnosť, informuje agentúra DPA aj denník The Guardian.

V prípade zmienenej univerzity Zelenskyj uviedol, že bola zasiahnutá jej hlavná budova, prednáškové sály, univerzitné múzeum aj vedecká knižnica. Tento útok podľa jeho slov so "100-percentnou presnosťou charakterizuje ruskú inváziu" a najviac vystihuje "definíciu barbarstva".

Zelenskyj ďalej uviedol, že zbrane, ktoré Kyjevu poslali západní spojenci fungujú veľmi dobre a sú veľmi presné. "Konečne je cítiť, že západné delostrelectvo - zbrane, ktoré sme dostali od našich partnerov - začali pracovať s veľkou silou. Ich presnosť je presne taká, ako je potrebné," povedal Zelenskyj.

Ukrajinská armáda podľa jeho slov využíva zmienené delostrelectvo na značné ničenie skladov a ďalších logisticky dôležitých ruských cieľov, čím podľa jeho slov výrazne znižuje "útočný potenciál" ruských síl.