Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj navrhuje udeliť Poliakom na Ukrajine osobitný štatút

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 17. júna 2022. Foto: TASR/AP

Návrh je vyjadrením vďaky poľskému národu za solidaritu a podporu Ukrajiny v čase ruskej ofenzívy, píše sa vo vyhlásení úradu ukrajinského prezidenta.

Kyjev 11. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal do parlamentu návrh zákona udeľujúci poľským občanom na Ukrajine osobitný štatút. V prípade jeho schválenia budú Poliakom priznané rovnaké práva, aké Varšava zaručila utečencom z Ukrajiny po tom, ako Moskva zaútočila na ich vlasť. TASR prevzala správu z agentúry PAP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie kancelárie ukrajinského prezidenta.

Návrh obsahujúci "právne a sociálne záruky" je vyjadrením vďaky poľskému národu za solidaritu a podporu Ukrajiny v čase ruskej ofenzívy, píše sa vo vyhlásení úradu ukrajinského prezidenta. Uplatňuje sa ním tiež princíp reciprocity.

Poľský parlament prijal v marci návrh zákona týkajúci sa pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Tí majú na základe neho nárok na finančnú podporu, získanie legálneho pobytu v krajine či udelenie identifikačného čísla, nazývaného aj PESEL. To umožňuje držiteľom získať prácu, ale napríklad aj poslať deti do škôl či k lekárovi. Mladí Ukrajinci majú tiež právo pokračovať v štúdiu na poľských školách a univerzitách.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller pre PAP povedal, že cieľom návrhu nového ukrajinského zákona je zjednodušiť budúcu spoluprácu krajín. "Zámerom je vytvoriť identické riešenia, ktoré sú záväzné v Poľsku, a uľahčujú budúcu ekonomickú a sociálnu spoluprácu," priblížil. Dodal, že je to dôležité hlavne čo sa týka plánov na povojnovú obnovu Ukrajiny a úlohu Varšavy v tomto úsilí.

Zelenskyj okrem toho udelil čestný titul mestu Przemyšl na juhovýchode Poľska, a to za bezprecedentnú solidaritu s ukrajinských utečencami zo strany miestnych predstaviteľov, obyvateľov a dobrovoľníkov, ich obrovskú pomoc a tiež za obhajobu nezávislosti a suverenity Ukrajiny. Rovnaký čestný titul predtým dostalo aj mesto Rzeszów.