Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj nepripúšťa mier s Ruskom, kým jeho vojaci neopustia Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Trojica politikov takisto hovorila o výmene vojnových zajatcov medzu Ukrajinou a Ruskom, povedal Erdogan.

Ľvov 18. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vylúčil uzavretie mieru s Ruskom, pokiaľ Moskva nestiahne svojich vojakov z Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zelenskyj bol "veľmi prekvapený", keď od tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počul, že Rusko je pripravené na nejakú formu mieru. "Najskôr musia opustiť naše územie a potom uvidíme," povedal ukrajinský prezident na spoločnej tlačovej konferencii s Erdoganom a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Erdogan podľa agentúry DPA vyjadril presvedčenie, že vojna na Ukrajine by sa dala vyriešiť diplomatickou cestou a Turecko by mohlo pomôcť ako sprostredkovateľ.

"Dôležité je nájsť najkratšiu a najférovejšiu cestu k rokovaciemu stolu," povedal Erdogan a dodal, že o ďalších podrobnostiach bude hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Rusko a Ukrajina na konci júla uzavreli dohodu sprostredkovanú OSN a Tureckom, ktorá umožňuje vývoj obilia z ukrajinských prístavov. Zelenskyj, Guterres a Erdogan podľa tureckého prezidenta hovorili o využití pozitívnej atmosféry vytvorenej po uzavretí tejto dohody na vytvorenie pretrvávajúceho mieru, píše agentúra Reuters.

Trojica politikov takisto hovorila o výmene vojnových zajatcov medzu Ukrajinou a Ruskom, povedal Erdogan.