Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj vyzval Moskvu, aby stiahla vojakov zo Záporožskej elektrárne

Na videosnímke zo 7. augusta 2022 pohľad na Záporožskú atómovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, obsadili počas invázie ruské jednotky.

Kyjev 18. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne vyzval Moskvu, aby Ruskom okupovanú Záporožskú atómovú elektráreň okamžite vrátila Ukrajine. V noci na štvrtok to uviedol na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Ruská armáda sa musí stiahnuť z areálu atómovej elektrárne a všetkých priľahlých oblastí, rovnako odtiaľ musí odstrániť aj svoje vojenské vybavenie," napísal Zelenskyj. Dodal, že sa tak musí stať "bezpodmienečne a čo najskôr".

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ tiež oznámil, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ukrajinskí diplomati i vedci pracujú na tom, aby záporožskú elektráreň mohla navštíviť skupina expertov z MAAE.

"Iba totálna transparentnosť a kontrolovaná situácia v Záporožskej atómovej elektrárni zaručí Ukrajine, medzinárodnému spoločenstvu a organizácii MAAE postupný návrat k normálnej jadrovej bezpečnosti," dodal Zelenskyj.

Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, obsadili počas invázie ruské jednotky. Zariadenie sa počas uplynulých dní stalo terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňujú Kyjev s Moskvou. Generálny tajomník OSN António Guterres v súvislosti so situáciou varoval pred jadrovou katastrofou a vyzval na demilitarizáciu danej oblasti.

Návšteva expertov z MAAE bude jednou z tém stretnutia Zelenského s Guterresom a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktoré je naplánované na štvrtok v meste Ľvov.