Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj oznámil nový mechanizmus pre vyšetrovanie vojnových zločinov

Na archívnej snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, 22. marca 2022. Foto: TASR/AP

Rozhodol som sa na Ukrajine vytvoriť špeciálny justičný mechanizmus, ktorý bude vyšetrovať každý zločin okupantov v našej krajine, uviedol Zelenskyj vo videopríhovore.

Kyjev 3. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v nedeľu v reakcii na správy o zabíjaní civilistov v Kyjevskej oblasti, že vytvoril "špeciálny mechanizmus" pre vyšetrovanie "zločinov" ruských vojakov na Ukrajine. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

"Chcem, aby všetci vedúci predstavitelia Ruskej federácie videli, ako sa plnia ich rozkazy.... A existuje tu spoločná zodpovednosť. Za tieto zabitia, za toto mučenie, za ruky odtrhnuté výbuchmi... Za strely do zátylku," povedal Zelenskyj po Rusky.

"Rozhodol som sa na Ukrajine vytvoriť špeciálny justičný mechanizmus, ktorý bude vyšetrovať každý zločin okupantov v našej krajine," pokračoval Zelenskyj vo videopríhovore, v rámci ktorého hovoril aj po Ukrajinsky.

Súčasťou tohto nového mechanizmu budú podľa Zelenského "národní aj medzinárodní experti, vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia," ktorí "nájdu a potrestajú" všetkých ľudí zodpovedných za tieto zločiny. Zelenskyj už predtým obvinil ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať "celý (ukrajinský) národ."

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli najmenej dva masové hroby, a reportéri AFP videli pozdĺž ulíc ležať desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová následne ohlásila, že ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky. Fotografie a videozábery z mesta Buča, ktoré sa v sobotu objavili vo viacerých médiách, vyvolali v medzinárodnom spoločenstve vlnu pobúrenia.