Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj: Za 17 dní ruskej invázie zahynulo 1300 ukrajinských vojakov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj gestikuluje vo videu v Kyjeve, ktoré prezidentský úrad zverejnil na sociálnej sieti Facebook v sobotu 12. marca 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj ďalej uviedol, že ukrajinským silám sa v piatok vzdalo približne 500-600 ruských vojakov.

Kyjev 12. marca (TASR) - Počas prvých 17 dní ruskej invázie na Ukrajine bolo zabitých približne 1300 ukrajinských vojakov. Na sobotňajšej tlačovej konferencii v Kyjeve to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom stanica BBC s tým, že tieto údaje nemôže nezávisle overiť.

Podľa BBC západné zdroje v piatok odhadli, že v tomto období bolo zabitých aj približne 6000 ruských vojakov.

Zelenskyj ďalej uviedol, že ukrajinským silám sa v piatok vzdalo približne 500-600 ruských vojakov.

Podľa agentúry DPA Zelenskyj povedal, že zahynulo aj viac ako 12.000 ruských vojakov.

Ukrajina doteraz nezverejnila informácie o zabitých ukrajinských vojakoch, uvádzala len počet mŕtvych nepriateľov, dodala DPA.

Podľa agentúry AFP Rusko 2. marca oznámilo, že stratilo takmer 500 vojakov, ale odvtedy tento údaj neaktualizovalo.

Zelenskyj na tlačovej konferencii taktiež vyhlásil, že mierové rokovania s Ruskom sa môžu začať len prímerím. "Naši diplomati pracujú a hovorili o niektorých bodoch možnej agendy medzi nami a Ruskou federáciou. Chcem, aby sa to zhmotnilo a aby sa proces ukončenia vojny, mierový proces na 100 percent začal prímerím," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident tiež povedal, že je otvorený diskusii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Poznamenal, že diskutoval s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o možnosti rokovania s Putinom v Jeruzaleme.

S odvolaním sa na Putinove komentáre, že ruskí a ukrajinskí vyjednávači dosiahli určitý pozitívny pokrok, Zelenskyj konštatoval, že je "rád, že vidí signály z Ruskej federácie. Za posledných 12 rokov som nikdy nepočul slová o možnosti dialógu".