Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj pricestoval do Moldavska na summit európskych lídrov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na druhý summit Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorý sa koná v kaštieli Mimi v obci Bulboaca, zhruba 45 km od moldavského hlavného mesta Kišiňov vo štvrtok 1. júna 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je prvý z celkovo 47 európskych lídrov, ktorý na summit pricestovali.

Bulboaca 1. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval na summit Európskeho politického spoločenstva (EPC) do moldavského mesta Bulboaca. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zelenskyj je prvý z celkovo 47 európskych lídrov, ktorý na summit pricestovali. Zároveň ide o jeho prvú návštevu v Moldavsku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová ho privítala na zámku Mimi v Bulboace, kde sa uskutoční druhý summit EPC. Jeho vznik inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron a slovenskú republiku na podujatí zastupuje premiér Ľudovít Ódor.

Stretnutie EPC má ukázať silu európskej diplomacie zjednotenej proti Rusku.

"Podporujeme Moldavsko a jeho obyvateľov, ktorí sa integrujú do EÚ. Podporili ste našich ľudí, našich utečencov, ktorí utiekli v prvých dňoch vojny, a my na to nikdy nezabudneme," povedal Zelenskyj po boku Sanduovej. "Naša budúcnosť je v EÚ. Ukrajina je pripravená vstúpiť do NATO," dodal podľa agentúry Reuters.