Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj sa cez videohovor zúčastní na summite G7 v Japonsku

Japonský premiér Fumio Kišida (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podávajú ruky po spoločnej tlačovej konferencii 21. marca 2023 v Kyjeve. Kišida chce návštevou preukázať solidaritu tamojšiemu prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Kišida navštívil aj ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve, kde ruské invázne sily počas okupácie masakrovali civilistov.

Kyjev 21. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpi prostredníctvom videospojenia na májovom summite skupiny G7 v japonskej Hirošime. Potvrdil to v utorok v Kyjeve na tlačovej konferencii s japonským premiérom Fumiom Kišidom, ktorý ho na summit pozval. Pôjde o Zelenského druhý virtuálny prejav pred delegátmi z krajín G7. Vlani v júni vystúpil na summite v Nemecku.

Kišidu zároveň nazval "vplyvným obhajcom medzinárodného poriadku" a "dlhoročným priateľom Ukrajiny", informuje TASR na základe správ agentúry AFP a stanice Sky News.

Kišida navštívil aj ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve, kde ruské invázne sily počas okupácie masakrovali civilistov. "Chcel by som v mene japonských občanov vyjadriť sústrasť všetkým obetiam a zraneným. Japonsko bude Ukrajine naďalej usilovne pomáhať s cieľom opätovne nastoliť mier," povedal podľa agentúry Reuters. Kišida neskôr položil veniec k múru padlým obrancom Ukrajiny pri Chráme svätého Michala v Kyjeve.

Kišida bol dosiaľ posledným lídrom z krajín G7, ktorý ešte nenavštívil Kyjev. Japonsko sa pridalo k západným krajinám, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu uvalili na Moskvu tvrdé sankcie a Kyjevu poskytli humanitárnu pomoc. Tokio vo februári oznámilo, že Ukrajine poskytne finančnú pomoc vo výške 5,5 miliardy dolárov.

Ukrajine však zatiaľ nedodalo žiadnu vojenskú techniku, keďže v tejto otázke je obmedzované tamojšou ústavou.