Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj telefonoval s nemeckým prezidentom Steinmeierom

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR

Zelenskyj uviedol, že s nemeckým prezidentom hovorili o narastajúcej obrannej podpore pre Ukrajinu.

Berlín 1. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť telefonoval s nemeckou hlavou štátu Frankom-Walterom Steinmeierom a ich rozhovor trval približne jednu hodinu, oznámila vo štvrtok Steinmeierova kancelária. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Nemecký prezident počas rozhovoru so Zelenským okrem iného zablahoželal Ukrajine k získaniu štatútu kandidátskej krajiny Európskej únie (EÚ). Vyjadril tiež rešpekt voči Zelenského "hrdinskému boju proti ruskému agresorovi", spresnila Steinmeierova hovoryňa Cerstin Gammelinová na sociálnej sieti Twitter.

Zelenskyj - taktiež na Twitteri - uviedol, že s nemeckým prezidentom hovorili o "narastajúcej obrannej podpore pre Ukrajinu". Zároveň poďakoval Steinmeierovi za kondolencie v súvislosti s "neľudským útokom" na nákupné centrum v Ukrajinskom meste Kremenčuk.

Zelenskyj a Steinmeier už spolu telefonicky hovorili v máji po tom, čo Kyjev v apríli odmietol návštevu nemeckého prezidenta na Ukrajine v súvislosti s jeho väzbami na Rusko v čase, keď bol vo funkcii šéfa nemeckej diplomacie, pripomína DPA.