Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj udelil Prahe čestný titul Mesto-záchranca

Praha, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Česko poskytlo útočisko už vyše 460.000 ukrajinských občanov.

Kyjev 29. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udelil českej metropole Praha čestný titul Mesto-záchranca za pomoc Ukrajincom a Ukrajine. Uvádza sa to v tlačovej správe Zelenského prezidentskej kancelárie zverejnenej v piatok, v deň štátneho sviatku Českej republiky.

Titul je ocenením solidarity pražských miestnych úradov, obyvateľov a dobrovoľníkov, ktorú prejavujú Ukrajincom; je ocenením komplexnej a rozsiahlej pomoci občanom Ukrajiny, ktorí museli ujsť zo svojej vlasti pred ozbrojenou agresiou Ruskej federácie; je vďakou za silnú podporu nášmu štátu pri obrane svojej nezávislosti a suverenity, píše sa v tlačovej správe.

Praha od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prichýlila vyše 100.000 Ukrajincov, ktorí prišli do Česka hľadať záchranu. Česko poskytlo útočisko už vyše 460.000 ukrajinských občanov.

Česká republika aktívne a rozhodne podporuje našu krajinu v boji proti agresii Ruskej federácie a pri prekonávaní jej následkov. Česká republika je tiež jedným z lídrov v poskytovaní obrannej pomoci Ukrajine, uvádza Zelenského prezidentská kancelária.

Praha sa po poľských mestách Rzeszów a Przemyšl stala tretím mestom, ktoré od Ukrajiny dostalo čestný titul Mesto-záchranca.