Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj: Ukrajina nepotrebuje ďalších 500.000 vojakov

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

O nutnosti nasadiť ďalších 500.000 vojakov pôvodne hovoril ukrajinský prezident ešte vlani v decembri.

Kyjev 3. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu ustúpil od svojho predošlého úmyslu zvýšiť stav armády o ďalších 500.000 vojakov, potrebných pre boj proti ruskej invázii. S odvolaním sa na spravodajstvo agentúry DPA o tom informuje TASR.

"Nepotrebujeme pol milióna," povedal Zelenskyj počas spoločnej tlačovej konferencie s fínskym prezidentom Alexandrom Stubbom, ktorý bol v Kyjeve na návšteve. Ďalej dodal, že počet vojakov, ktorých by mohli nasadiť na frontoch, je dostatočný.

Podobne sa už skôr vyjadril aj hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj. Ani jeden z uvedených ukrajinských predstaviteľov však nešpecifikoval potrebný počet vojakov.

O nutnosti nasadiť ďalších 500.000 vojakov pôvodne hovoril ukrajinský prezident ešte vlani v decembri.

Doteraz mohli na Ukrajine povolať do armády mužov vo veku 27 rokov a vyššom, Zelenskyj však aktuálne podpísal zákon, ktorý znižuje hranicu na 25 rokov, čím teoreticky môže pribudnúť 400.000 odvedencov.

Volodymyr Zelenskyj a Alexander Stubb počas prebiehajúceho stretnutia zároveň podpísali desaťročnú dohodu o bezpečnostnej spolupráci svojich krajín. Jej obsahom je politická podpora a vojenská pomoc Fínska Ukrajine, podpora reforiem a povojnová obnova.