Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj: Ukrajina obmedzí náboženské organizácie napojené na Rusko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny v pondelok 14. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Ruský patriarcha Kirill je dôležitým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Kyjev 2. decembra (TASR) - Ukrajina podnikne kroky, aby zaviedla obmedzenia voči náboženským organizáciám v krajine, ktoré sú prepojené s Ruskom. Vo svojom videopríhovore to vo štvrtok večer povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) poverila vládu, aby predložila (parlamentu) návrh zákona o zákaze aktivít náboženských organizácií na Ukrajine, ktoré sú prepojené s centrami vplyvu v Rusku," vyhlásil Zelenskyj. Stalo sa tak po tom, čo sa na zasadnutí rady pre bezpečnosť spomínali mnohé fakty o prepojení náboženských kruhov a Ruska, doplnil.

Predstavitelia Ukrajiny zodpovední za bezpečnosť štátu by mali podľa slov Zelenského "zintenzívniť opatrenia na identifikáciu a boj proti podvratným aktivitám ruských špeciálnych služieb v náboženskom priestore na Ukrajine."

Zelenskyj podľa agentúry DPA povedal, že Ukrajina musí obhajovať svoju nezávislosť aj v náboženskej oblasti. "Nikdy nikomu nedovolíme, aby si postavil impérium vo vnútri ukrajinskej duše," zdôraznil.

Ruský patriarcha Kirill je dôležitým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Rusko obviňuje Ukrajinu, že sa snaží obmedzovať náboženskú slobodu.