Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj víta verdikt Británie za hladomor na Ukrajine za genocídu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva počas tlačovej konferencie na záver summitu skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) v japonskom meste Hirošima 21. mája 2023. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie parlamentu je pre britskú konzervatívnu vládu nezáväzné.

Kyjev 26. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok privítal rozhodnutie Spojeného kráľovstva, ktoré vo štvrtok hladomor na Ukrajine z 30. rokov minulého storočia vyhlásilo za genocídu. TASR o tom informuje na základe Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Vítam historické rozhodnutie Dolnej snemovne britského parlamentu vyhlásiť hladomor z rokov 1932 – 1933 za genocídu Ukrajincov," napísal Zelenskyj na Twitteri. Ide podľa jeho vyjadrení o ďalší silný hlas pri obnove historickej spravodlivosti a zachovaní spomienky na milióny Ukrajincov, ktorí zahynuli od hladu.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu vo štvrtok jednomyseľne schválili návrh na uznanie hladomoru za akt genocídy ukrajinského ľudu. Rozhodnutie parlamentu je pre britskú konzervatívnu vládu nezáväzné.

Hladomor na Ukrajine, známy aj pod ukrajinským názvom holodomor, už za genocídu uznali viaceré krajiny vrátane Austrálie, Kanady, Írska a Brazílie. Nemecký Spolkový snem a americký Kongres prijali príslušné rezolúcie.