Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj: Zahynulo 137 Ukrajincov, som cieľom číslo jeden

Ľudia kontrolujú materiálne škody po ostreľovaní ruskou armádou v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Zelenskyj tiež informoval o smrti všetkých pohraničníkov na Haďom ostrove, ktorým bude posmrtne udelený titul Hrdinu Ukrajinu.

Kyjev 25. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval v noci na piatok o smrti 137 Ukrajincov, ktorí zahynuli počas prvého dňa ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. Ukrajinský líder v príhovore zverejnenom na jeho oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook tiež uviedol, že je pre nepriateľa cieľom "číslo jeden". TASR správu prevzala od agentúry AFP a televízie BBC.

Ukrajinský prezident poprel tvrdenia Ruska, že útočí iba na vojenské objekty. Zelenskyj uviedol, že "nepriateľ" útočí na celom území Ukrajiny, a to aj na civilné objekty a "zabíja ľudí". "Je to podlé a nikdy im to neodpustíme," uviedol Zelenskyj, ktorého cituje agentúra UNIAN.

"Dnes sme stratili 137 našich hrdinov, vojakov i civilistov," uviedol Zelenskyj a ďalej spresnil, že ranenia celkovo utrpelo 316 ľudí.

Zelenskyj tiež informoval o smrti všetkých pohraničníkov na Haďom ostrove, ktorým bude posmrtne udelený titul Hrdinu Ukrajinu.

Ukrajinskí líder zároveň poprel tvrdenia, že opustil Kyjev.

"Ostávam v hlavnom meste a moja rodina tiež. Podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, ma nepriateľ označil za cieľ číslo jeden a moju rodinu za cieľ číslo dva. Chcú Ukrajinu zničiť politicky, chcú zničiť hlavu štátu," vyhlásil Zelenskyj.

Ten poďakoval zahraničným lídrom za podporu, zároveň však upozornil na to, že Ukrajina ostala pri bránení svojej krajiny "sama".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu k národu vo štvrtok 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP


"Kto je pripravený bojovať spolu s nami? Nikoho takého nevidím. Kto je pripravený nám garantovať vstup do NATO? Všetci sa boja," zhodnotil ukrajinský prezident.

Podľa Zelenského je dôležité rokovať o ukončení "invázie a o zastavení paľby", pričom zdôraznil, že Ukrajina je pripravená hovoriť o bezpečnostných zárukách pre svoju krajinu a jej "neutrálnom statuse".

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.