Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Útulkovo

Zvieratá na Ukrajine trpia vojnou, pomôže im transport z pražskej Zoo

Na archívnej snímke z 24. februára 2022 mačka sedí v prepravke počas čakania na vlak do Kyjeva v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti na Ukrajine vo štvrtok v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Transport zo Zoo Praha dorazil v pondelok večer do zoologickej záhrady vo Varšave. Organizovanie pomoci ukrajinským chovateľským zariadeniam prebieha prostredníctvom tamojšej nadácie.

Praha 8. marca (TASR) - Z pražskej zoologickej záhrady vyrazil v pondelok prvý transport pomoci pre zvieratá na Ukrajine trpiace vojnou. Všetky potreby boli uhradené z prostriedkov špeciálnej zbierky pražskej zoo, do ktorej podpory sa zapojili české, slovenské aj európske zoologické záhrady.

Do Poľska, odkiaľ sa bude pomoc distribuovať, zamierilo 2,5 tony krmiva a lekárskych pomôcok, informoval v utorok spravodajský webový portál Novinky.cz.

"Tá situácia je vážna nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá. Sú tam zoologické záhrady. Prostredníctvom kolegov z Poľska sa k nám dostávajú správy, čo ktoré záhrady momentálne potrebujú najviac," vysvetlil zoologický námestník pražskej zoo Jaroslav Šimek.
Zverolekári a dobrovoľníci sa starajú o niekoľko desiatok psov a mačiek, ktoré si so sebou priniesli ukrajinskí utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine počas ich príchodu na poľsko-ukrajinský hraničný priechod Przemysl na hraniciach s Poľskom 8. marca 2022.
Foto: TASR/AP

"Najväčší objem tvoria rôzne druhy granulovaných krmív. Je to celkom šesť rôznych druhov granulátov - pre žirafy, koňovité kopytníky, plameniaky, veľké papagáje, antilopy. Potom je tam zhruba deväť škatúľ veterinárneho materiálu, od základných potrieb typu obväzového materiálu, šijacieho materiálu, ihiel, striekačiek, ale aj veterinárne liečivá, širokospektrálne antibiotiká, analgetiká, veci na potlačenie stresu," spresnil Šimek.

Náklad má hodnotu 165.000 korún (6450 eur). Ide o prostriedky získané zo zbierky pre ukrajinské zoologické záhrady, ktorú organizuje Zoo Praha. Prispievať do nej pomáhajú takmer všetky zoologické záhrady v Česku i na Slovensku.

Transport zo Zoo Praha dorazil v pondelok večer do zoologickej záhrady vo Varšave. Organizovanie pomoci ukrajinským chovateľským zariadeniam prebieha prostredníctvom tamojšej nadácie pre rozvoj varšavskej zoologickej záhrady Panda.

"Ďalšie zásielky budú nasledovať čoskoro. Záujemcovia majú možnosť pomôcť dvojakým spôsobom - na špeciálny účet zbierkového konta Zoo Praha 'Pomáhame im prežiť' môžu zaslať ľubovoľnú čiastku, prípadne si môžu v e-shope Zoo Praha kúpiť špeciálne benefičné prehliadky, ktoré pre nich pripravili chovatelia. Všetok výťažok je určený na podporu ukrajinských zoo," uviedol riaditeľ Zoo Praha Miroslav Bobek.