Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útulkovo

Ak je domáce zviera v zlom stave, možno podať podnet na RVPS

Ilustračná snímka. Foto: FB: Polícia SR - Banskobystrický kraj

Podnet na RVPS možno podať písomne, ústne, telefonicky alebo elektronicky. Zelená linka odporúča poslať podnet spolu s fotkami nevyhovujúcich podmienok zvieraťa.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Ak je domáce zviera v zlom zdravotnom stave, bez vody, jedla či prístrešku, je sústavne na reťazi alebo v koterci, možno podať podnet na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS). Na sociálnej sieti o tom informuje Zelená linka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Domáce zvieratá musia mať podľa Zelenej linky zabezpečenú pravidelnú lekársku starostlivosť, čistú vodu a stravu. Musia mať dostatočne voľný pohyb, ale zároveň musia mať k dispozícii útočisko, kde si môžu oddýchnuť, a prístrešok, ktorý chráni pred nepriaznivým počasím. Musia mať zabezpečený kontakt s ľuďmi a inými zvieratami a naplnené etologické potreby, pričom ide o prejavy lásky a náklonnosti.

V prípade, že je zviera v zlom stave, možno kontaktovať RVPS. "Je to jediný štátny orgán, ktorý je zo zákona kompetentný, príslušný a povinný vo veci konať a zhodnotiť zdravotný stav zvierat, prípadne aj nariadiť majiteľom opatrenia na zlepšenie podmienok, v akých zviera chovajú, uložiť pokutu, či dokonca sú oprávnení aj zviera odňať," vysvetlila linka.

Podnet na RVPS možno podať písomne, ústne, telefonicky alebo elektronicky. Zelená linka odporúča poslať podnet spolu s fotkami nevyhovujúcich podmienok zvieraťa.