Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útulkovo

Bojnickú zoo v minulom roku navštívilo viac ako 345.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Počas roka 2023 zaznamenala zoo niekoľko zaujímavých prírastkov.

Bojnice 11. januára (TASR) - Národnú zoologickú záhradu (zoo) v Bojniciach vlani navštívilo 345.543 ľudí. Najúspešnejším mesiacom bol júl, keď bránami zoo prešlo 69.008 návštevníkov. V júni minulého roka zoo privítala aj 25-miliónteho návštevníka. TASR o tom vo štvrtok informovala Silvia Vanková z odboru marketingu a propagácie zoo.

"Bojnická zoo v minulom roku pripravila pre návštevníkov i niekoľko akcií, na jar to bola Veľkonočná hľadačka, v júni otvorila v spolupráci s Národnou bankou Slovenska náučný chodník 5peňazí," spomenula Vanková. V júni sa tiež podľa nej konal i piaty ročník vedomostnej súťaže ZOO LYMPIÁDA, leto patrilo edukačnému programu Náučné leto a podujatiu Na kus reči s ošetrovateľom. Súčasťou ponuky bol i Dr. Klaun, predvianočné aktivity či zimná súťaž.

Počas roka 2023 zaznamenala zoo niekoľko zaujímavých prírastkov. "V júni sme predstavili novú obyvateľku - pandu červenú Bambu. Pricestovala k nám zo slovinskej zoo a s naším Maom tak vytvorili pár. Z Francúzska k nám zase prišiel samec rysa ostrovida a naša zoo tak opäť plánuje začať s odchovom tohto druhu. V decembri sme získali tiež z Francúzska samicu vzácneho druhu mačiak Rolowayov," priblížila Vanková.

Ošetrovateľom sa podľa nej podarilo i viacero odchovov, medzi ktoré patrili štyri mláďatá mláďatá mačky divej, myšiaky hôrne či plamienky driemavé. "Návštevnícky zaujímavý prírastok v roku 2023 bolo mláďa somára domáceho. Na sociálnych sieťach mohli fanúšikovia rozhodnúť o mene. Z množstva návrhov sme nakoniec pre malého bieleho žrebca vybrali meno Egreš," pripomenula. Zoo mala aj významného jubilanta, stal sa ním plameniak čilský, ktorý sa dožil v októbri minulého roka 50 rokov.

Vlani zoo tiež pokračovala v testovaní odpadových nádob medveďmi hnedými, podieľala sa aj na medzinárodnom projekte LIFE Lynx, ktorý sa zameriava na záchranu rysa karpatského v Dinárskom pohorí a juhovýchodných Alpách. "V rámci projektu bolo zo Slovenska presunutých osem rysov karpatských. V júni sme pomohli v Taliansku vypustiť rysa Karla," ozrejmila Vanková.

Zoo v tomto roku podľa nej opäť plánuje organizovať Veľkonočnú hľadačku, v júni vedomostnú súťaž ZOO LYMPIÁDA. "Návštevníci sa počas leta môžu tešiť na edukačné programy Náučné leto a Na kus reči s ošetrovateľom. V novembri plánujeme pre najmenších Strašidelnú zoo a v decembri to bude Mikuláš v zoo," dodala Vanková.