Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Útulkovo

Britskí vedci varovali pred dôsledkami kolízií na populácie zvierat

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Kým v Británii ohrozuje úmrtnosť na cestách predovšetkým populácie ježov a tchorov, v celosvetovom meradle ide najmä o tasmánskych diablov (Austrália) či vačice virgínske (USA).

Londýn 18. marca (TASR) - Dôsledky úhynu pri kolíziách s vozidlami na cestách sú pre populácie zvierat na celom svete "oveľa šokujúcejšie", než sa doteraz predpokladalo, upozornili britskí výskumníci. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá o tom informovala v sobotu.

Kolízie na cestách sa stali najčastejšou príčinou smrti pri takmer tretine (28 percent) všetkých 150 skúmaných populácií zvierat - ešte pred chorobami, lovom a predátormi.

Podľa vedcov ich zistenia nedávno publikované v časopise Biological Reviews naznačujú, že niektoré populácie cicavcov by v dôsledku tohto mohli dosiahnuť kritickú hranicu, ktorá sa v prípade prekročenia môže stať nezvratnou.

"Kým sa hrubé počty takto zabitých zvierat môžu zdať relatívne nízke, úhyn zvierat na cestách v dôsledku kolízií s vozidlami môže priamo alebo nepriamo prispieť k tomu, že miera úmrtnosti presiahne mieru reprodukcie a populácie sa stanú zraniteľnými," upozornila vedúca výskumníčka Lauren Mooreová z univerzity v Nottighame.

Kým v Británii ohrozuje úmrtnosť na cestách predovšetkým populácie ježov a tchorov, v celosvetovom meradle ide najmä o tasmánskych diablov (Austrália), vačice virgínske (USA), líšky ostrovné (Kalifornia) či africké divoké psy (subsaharská Afrika) či veverice líščie (Severná Amerika). Ohrozené sú však aj populácie líšok, vlkov, medveďov i ďalších cicavcov, cituje DPA.