Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

Čína zablokovala snahu krajín Antarktickej zmluvy o ochranu tučniaka

Na ilustračnej snímke tučniak obrovský (aptenodytes forsteri). Foto: TASR - Martin Baumann

Väčšina prítomných krajín ale aj tak plánuje zaviesť opatrenia na ochranu tučniaka obrovského aspoň na štátnej úrovni.

Berlín 4. júna (TASR) - Čína zablokovala snahy o zvýšenú ochranu tučniaka obrovského, ktorý v Antarktíde v dôsledku globálneho otepľovania prichádza o svoje prirodzené prostredie. V piatok o tom po skončení stretnutia signatárov Antarktickej zmluvy informovali predstavitelia nemeckej vlády. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Na stretnutí v Berlíne väčšina krajín podporila udelenie špeciálneho štatútu ochrany pre tučniaka obrovského, no oficiálne rozhodnutie "zablokovala jedna krajina", píše sa vo vyhlásení nemeckej vlády. Väčšina prítomných krajín ale aj tak plánuje zaviesť opatrenia na ochranu tučniaka obrovského aspoň na štátnej úrovni.

Čínski predstavitelia sa k tejto otázke zatiaľ oficiálne nevyjadrili. Delegáti stretnutia, ktorí si želali zostať v anonymite, však uviedli, že Peking žiadal viac času na zváženie dôsledkov, ktoré by špeciálny ochranný štatút pre tučniaka obrovského priniesol.

Stretnutie sa z veľkej časti zaoberalo aj ruskou inváziou na Ukrajinu. Zúčastnil sa na ňom aj delegát z ruského veľvyslanectva v Berlíne, keďže aj Ruská federácia je signatárom Antarktickej zmluvy.

Napriek istým nezhodám sa však zúčastneným stranám podarilo dohodnúť na novom balíku opatrení pre Antarktídu. Opatrenia sa budú týkať vymedzenia štyroch nových chránených oblastí a obmedzenia návštevnosti tohto kontinentu.

Antarktickú zmluvu v roku 1959 podpísalo 12 signatárov. Zaviazali sa v nej ochraňovať prírodu Antarktídy a slobodu vedeckého výskumu, či vylúčenie akýchkoľvek aktivít vojenského charakteru na tomto kontinente.