Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útulkovo

Corgiov v Buckinghamskom paláci vystriedalo sučie duo Jack Russell

Buckinghamský palác Foto: TASR/AP Photo

Novými chlpatými obyvateľmi hlavného sídla kráľa v Londýne sú Bluebell a Beth, dva záchranárske psy patriace manželke kráľa Karola III., kráľovnej manželke Camille.

Londýn 5. mája (TASR) - Psy plemena corgi boli jedným zo symbolom britskej kráľovskej rodiny, kým žila kráľovná Alžbeta II., s novým kráľom Karolom III. sa však v Buckinghamskom paláci objavilo nové psie plemeno - Jack Russell Teriér, píše vo svojom spravodajstve ku korunovácii nového britského panovníka agentúra AFP.

Novými chlpatými obyvateľmi hlavného sídla kráľa v Londýne sú Bluebell a Beth, dva záchranárske psy patriace manželke kráľa Karola III., kráľovnej manželke Camille.

Obe sučky sa už objavili na fotografiách s kráľovnou manželkou i v roku 2020 na portréte vtedy ešte princa Charlesa a Camilly k 15. výročiu ich svadby.

Hovorca britského kynologického klubu Bill Lambert očakáva, že popularita plemena Jack Russell Teriér teraz pravdepodobne stúpne. Svedčí o tom aj zvýšený záujem o registráciu nových šteniat.

Lambert pripúšťa, že záujem ľudí o corgiov, ktorí boli stálymi spoločníkmi kráľovnej Alžbety II. počas 70 rokov jej panovania, môže "trochu opadnúť".

Kráľovná Camilla si Beth adoptovala v roku 2017 z útulku Battersea Dogs and Cats Home, ktorého je patrónkou. Bluebell prišla do rodiny o niečo neskôr, a to z rovnakého útulku. Kým Beth našli priviazanú o stĺp, Bluebell objavili dobrovoľníci z útulku, ako sa túla po lese.

Jack Russell Teriér bol pôvodne vyšľachtený v 19. storočí na lov líšok. V Británii je obľúbeným psím plemenom.

Kráľ Karol III. už vlastnil psa tohto plemena. Pes menom Tiger uhynul v roku 2022 a je pochovaný v panovníkovom vidieckom sídle Highgrove House.