Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Útulkovo

V Safari D. Králové sa pred zrakmi návštevníkov narodilo hrošie mláďa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pôrod do vody je vzhľadom na spôsob života hrochov bežnou záležitosťou.

Praha 13. augusta (TASR) - Samica hrocha v českom Safari parku Dvůr Králové porodila mláďa v jazere vonkajšieho výbehu. Išlo o vôbec prvý prirodzený pôrod hrošieho mláďaťa k královodvorskej zoologickej záhrade, informoval vo štvrtok portál Novinky.cz.

Pôrody dosiaľ prebiehali v špeciálnom pôrodnom boxe. V tomto prípade mali návštevníci možnosť sledovať pôrod naživo.

"Mláďa sa narodilo priamo pred zrakmi udivených návštevníkov. Pôrod prebehol bez problémov a rýchlo," uviedol zoológ Jiří Hrubý. Hrošica odtlačila mláďa z hĺbky na breh a bránila ho pred zvedavými členmi hrošej skupiny.

"Je to historický prvýkrát, keď mláďa prišlo na svet priamo vo veľkej letnej expozícií. Pôrody dosiaľ prebiehali v zime v zázemí pôrodného boxu. Ľudia tak mohli prvý raz vidieť vôbec najmenšie mláďa hrocha. Ostatné mláďatá mohli dosiaľ vidieť najskôr vo veku niekoľkých mesiacov," doplnil Hrubý.

Pohlavie mláďaťa nebolo bezprostredne po pôrode známe, pretože prebehol v takmer prirodzených podmienkach a zoológovia nemali šancu zasiahnuť.

"Mláďa sa po piatich dňoch zdá vitálne a pravidelne pije," priblížil Michal Šťastný z oddelenia pre medzinárodné projekty Safari parku.

Pôrod do vody je vzhľadom na spôsob života hrochov bežnou záležitosťou.

Hrochy patria vo voľnej prírode medzi ohrozený druh. Ich populácia sa odhaduje na 150.000 jedincov.