Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útulkovo

Pre vtáky by malo byť bezpečnejších 370 elektrických stĺpov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

V prípade šiestich jedincov orla kráľovského bude využitá vysielačka, ktorá kombinuje dve technológie – satelitnú a rádiovú.

Bratislava 29. júna (TASR) - V rámci projektu LIFE Danube Free Sky sa budú na Slovensku robiť technické zmeny na 370 elektrických stĺpoch. Tie budú bezpečnejšie pre vtáctvo. Na 245 kilometroch vedení sa nainštalujú špeciálne prvky, tzv. odkloňovače letu vtákov s cieľom zvýšenia ich viditeľnosti. Informoval o tom Marek Gális z Ochrany dravcov na Slovensku.

Pomocou medzinárodného projektu LIFE Danube Free Sky majú ornitológovia určiť najviac rizikové úseky elektrických vedení v blízkosti hniezd vzácnych druhov dravcov. Použijú sa na to údaje získané z vysielačiek, uvádza RPS.

Gális hovorí, že vo všetkých projektových krajinách prebieha monitoring elektrických vedení za pomoci vyše 40 vyškolených terénnych pracovníkov. „Z výsledkov určíme prioritné oblasti z hľadiska rizika zásahov elektrickým prúdom a nárazov do nadzemných vedení," poznamenal.

Na Slovensku, v Rumunsku a Srbsku využívajú ornitológovia pre identifikáciu nebezpečných vedení v hniezdnych teritóriách pelikána kučeravého, sokola rároha a orla kráľovského údaje z vysielačiek, približuje Roman Slobodník z RPS. V SR dostalo vysielačku zatiaľ dokopy šesť jedincov sokola rároha. V prípade šiestich jedincov orla kráľovského bude využitá vysielačka, ktorá kombinuje dve technológie – satelitnú a rádiovú.

„Podľa pohybu označených mláďat budeme vedieť, kde sa najčastejšie pohybujú, kde majú lovné teritória a podobne. Tam zameriame našu pozornosť," podotkol Slobodník.

Projekt LIFE Danube Free Sky sa primárne zameriava na 12 cieľových druhov vtáctva - orol kráľovský, bučiak veľký, hus malá, bernikla červenokrká, orol hrubozobý, orol krikľavý, krakľa belasá, chrapkáč poľný, sokol rároh, sokol červenonohý, drop veľký a pelikán kučeravý. Spája sedem európskych krajín, ktorými preteká Dunaj, a to Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Bulharsko a Rumunsko.