Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Útulkovo

Premiestnenie mláďat myšiarky ušatej je zásahom do ich života

Ilustračné foto. Foto: Peter Nociar

Myšiarka ušatá uloví priemerne dva hraboše denne. Jeden hraboš je schopný zlikvidovať dva kilogramy obilia, sova tak môže zachrániť až 1,5 tony obilia ročne.

Bratislava 22. júna (TASR) - Odobratie mláďat myšiarke ušatej a ich premiestnenie na inú lokalitu je vážnym zásahom do ich života. Realizuje sa iba za výnimočných okolností. Uviedla to Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS). Zároveň prosí ľudí, ktorým prekáža pískanie mláďat, o trpezlivosť, kým mláďatám dorastie perie a osamostatnia sa.

Myšiarky sú prirodzenou súčasťou mestského prostredia, pretože si tam našli vhodné podmienky na hniezdenie. „Pravidelne sa nám ozývajú dve skupiny ľudí. Prvej skupine prekážajú hlasové prejavy mláďat a žiadajú nás o ich premiestnenie, druhá skupina ľudí si myslí, že mláďatká pískaním prosia o pomoc," hovorí Deutschová. Dodáva, že hlasové prejavy mláďat ľudom prekážajú. Trvajú však krátke obdobie v roku a sú len jedným z mnohých zvukov, ktoré vplývajú na spánok ľudí.

Tomáš Veselovský z RPS poukazuje, že tento rok bola teplá zima a v máji bolo dlhotrvajúce daždivé obdobie s nízkymi teplotami. Preto sa hniezdna sezóna vyvíja rôzne. Niektoré páry myšiarok zahniezdili výnimočne už v zime, napríklad v januári mali ornitológovia hlásené mláďatá v Bratislave. Väčšina myšiarok podľa Veselovského začala s hniezdením v jarnom období, teda od marca do mája.

Myšiarky si nestavajú vlastné hniezdo. Využívajú staré hniezda krkavcovitých vtákov a holubov, prípadne človekom vytvorené polobúdky, približuje Roman Slobodník z RPS. Pokračuje, že kým sú mláďatá malé, zdržiavajú sa iba v hniezde. Postupne, ako rastú, sa voľný priestor v hniezde začína zmenšovať. Keď majú mláďatá tri až štyri týždne hniezdo opustia.

„Ešte nevedia lietať, pretože nemajú úplne vyvinuté perie. Preto sa pomocou pazúrov, zobáka a krídel iba presúvajú po vetvách stromov. So západom slnka začínajú ich hlasové prejavy, ktoré pripomínajú pískanie kovovej bráničky," opisuje Slobodník.

Myšiarka ušatá je podľa ornitológov veľmi užitočná. Živí sa drobnými hlodavcami, napríklad hrabošom poľným, čím pomáha udržiavať jeho populáciu v rovnováhe. Myšiarka ušatá uloví priemerne dva hraboše denne. Jeden hraboš je schopný zlikvidovať dva kilogramy obilia, sova tak môže zachrániť až 1,5 tony obilia ročne, uviedli.