Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Útulkovo

Pri nájdení vtáčaťa je potrebné kontaktovať Štátnu ochranu prírody

Ilustračné foto Foto: TASR František Iván

Pri náleze je potrebné zistiť, či mláďa pomoc človeka potrebuje. Ak má vtáča páperie alebo je viditeľne zranené či apatické, tak pomoc potrebuje.

Bratislava 23. júna (TASR) - Pri nájdení vtáčaťa je potrebné kontaktovať príslušné pracovisko Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. O vhodnom postupe potom rozhodnú jej pracovníci. Uviedol to Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

"Stáva sa, že ľudia nájdu na chodníku alebo v tráve mláďa a chcú mu pomôcť. V dobrej viere si ho zoberú domov, skúšajú ho kŕmiť rôznou potravou a keď je na pokraji uhynutia, tak kontaktujú odborníkov. Takýto postup nie je správny," upozorňuje ornitológ.

Pri náleze je potrebné zistiť, či mláďa pomoc človeka potrebuje. Ak má vtáča páperie alebo je viditeľne zranené či apatické, tak pomoc potrebuje. Vypadnuté mláďa v páperí je podľa Slobodníka potrebné vrátiť do hniezda a zranené potrebuje veterinárne ošetrenie. Staršie mláďatá, ktoré sa už učia lietať, často postačuje vyložiť na vyšší konár, mimo dosahu psov a túlavých mačiek, doplnil Slobodník.

Opatera alebo adopcia mláďaťa človekom je krajné riešenia. Je to komplikované, časovo aj finančne náročné a často úplne zbytočné, zhodnotil ornitológ.