Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útulkovo

Pyrotechnika je pre vtákov stres, môžu prísť aj o život

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Pri nájdení zraneného alebo vysileného vtáčaťa je potrebné okamžite kontaktovať odborníkov a zabezpečiť mu kvalifikovanú pomoc.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Výbuchy zábavnej pyrotechniky spôsobujú vtákom stres, môžu pri nich prísť o život. Operence vydesené delobuchmi zo spánku alebo odpočinku sú dezorientované. V tme a opare z pyrotechniky ťažko rozoznávajú prekážky ako budovy, zastávky, autá. Informovala o tom riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.

„Denné druhy vtáctva v noci odpočívajú. Potrebujú šetriť drahocennú energiu a cez deň si zohnať potravu. To, že vtáctvo nevidíme, neznamená, že nie je práve tam, kde sme sa rozhodli odpáliť petardu či svetlicu," hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku. V zimných dňoch je každá strata energie pre vtáky mimoriadne nebezpečná, podotýka. Ohrozené môžu byť aj nočné druhy, napr. sovy.

Deutschová uvádza zopár rád, ako osláviť príchod nového roka ohľaduplne k vtákom. Namiesto hlučných delobuchov môžu ľudia zvoliť prskavky alebo sviečky. „Eliminujete tak nielen hluk, ale tiež nepríjemné zostatkové toxické látky v prostredí," poznamenala.

Pokračuje, že ak sa pyrotechniky ľudia nevedia vzdať, mali by si vybrať takú, ktorá má len malý dosah v hlučnosti aj svetelných efektov. Pyrotechnika by sa podľa Deutschovej nemala používať v blízkosti lokalít, kde sa môže ukrývať vtáctvo alebo iné zvieratá.

„Vyhýbajte sa porastom stromov či kríkov, nezamrznutým vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a ďalším miestam, ktoré živočíchy s obľubou využívajú na odpočinok," povedala.

Aspoň jeden deň pred použitím pyrotechniky by sa mali odstrániť všetky kŕmidlá a iné lákadlá pre vtáctvo. Ak sa odstrániť nedajú, Deutschová radí ich zakryť. Pri nájdení zraneného alebo vysileného vtáčaťa je potrebné okamžite kontaktovať odborníkov a zabezpečiť mu kvalifikovanú pomoc.

„Pozorne dodržiavajte návod na použitie pyrotechniky, ktorú sa chystáte použiť. Tieto pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov,“ hovorí Deutschová.

Na nebezpečnú pyrotechniku upozornil aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). „Petardy na strašenie zvieratok a dobrých ľudí to je len pre retardov. Nerobte to," poznamenal. Minister ľudí vyzval, aby sa zišli s blízkymi a pouvažovali, ako chcú prežiť nasledujúci rok.