Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Útulkovo

Šesť mláďat sokola rároha budú sledovať vysielačkami

Na snímke vyliečený sokol rároh pred vypustením do prírody. Foto: TASR - Michal Svítok

Projekt Vysielačky na pomoc vzácnym sokolom podporil Nadačný fond Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy v Nadácii Pontis.

Bratislava 6. júna (TASR) - Šesť mláďat sokola rároha budú sledovať prostredníctvom satelitných vysielačiek. Ornitológom budú poskytovať aktuálne informácie o mieste ich výskytu. TASR o tom informovala Eva Horková z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Vysielačky ornitológovia inštalujú za špecifických podmienok. Monitorujú stav hniezdenia a čas vyliahnutia mláďat, aby vedeli čo najpresnejšie odhadnúť ich vek a určiť tak najvhodnejší čas na osadenie vysielačiek. Predseda RPS Jozef Chavko tvrdí, že to býva spravidla pár dní pred vyletením z hniezda, keď sú už mláďatá dostatočne veľké a zároveň majú vyvinuté operenie.

"Pri inštalácii vysielačiek na sokola rároha sa používa čiapočka odskúšaná sokoliarmi, ktorá slúži na zatienenie, a teda upokojenie jedinca, ktorý je tak počas osadenia vysielačky pokojný," priblížil Chavko.

Člen projektového tímu LIFE Danube Free Sky z Ochrany dravcov na Slovensku Roman Slobodník hovorí, že údaje z vysielačiek inštalovaných na šesť jedincov v roku 2021 im potvrdili vysokú úmrtnosť mláďat v prvých mesiacoch života. Priniesli tiež informácie o pohybe mladých sokolov. "Príčiny úmrtia boli rôzne, zaznamenali sme napríklad úhyn v dôsledku zásahu elektrickým prúdom, jeden jedinec bol pravdepodobne obeťou tornáda na Sicílii, ďalší bol ulovený v Kosove," uviedol Slobodník.

Projekt Vysielačky na pomoc vzácnym sokolom podporil Nadačný fond Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy v Nadácii Pontis.