Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Útulkovo

VIDEO: Inšpekcia odobrala mladé tigre súkromnému chovateľovi

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Mláďatá tigrov sa na Slovensku využívajú na prilákanie verejnosti do rôznych zverincov a "hladkacích zoo". Ľudia si mylne myslia, že takýmto spôsobom pomáhajú ohrozeným druhom, vysvetlila SIŽP.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) odobrala súkromnému chovateľovi troch mladých tigrov. Dôvodom bolo, že majiteľ nedodržal zákaz ich držby. V týchto dňoch umiestnili tigre do karantény v zoologickej záhrade v Bojniciach. Inšpekcia o tom informovala na sociálnej sieti.

"Mláďatá tigrov sa na Slovensku využívajú na prilákanie verejnosti do rôznych zverincov a "hladkacích zoo". Ľudia si mylne myslia, že takýmto spôsobom pomáhajú ohrozeným druhom. V skutočnosti je to len komerčná aktivita majiteľov," vysvetlila SIŽP. Doplnila, že tigre sú v zajatí často príbuzensky krížené, čo má negatívny vplyv na ich zdravie.

Inšpektori pripomenuli, že od roku 2022 je na Slovensku zakázaná držba aj predaj veľkých mačkovitých šeliem. Ministerstvo životného prostredia k zákazu pristúpilo z dôvodu nekontrolovateľného rozmnožovania u súkromných držiteľov a tiež následnej komerčnej činnosti s nimi. Výnimky platia iba pre špeciálne zariadenia, ako sú zoo, rehabilitačné stanice, záchytné strediská, ktoré majú na chov povolenie. "Súkromní chovatelia veľkých mačkovitých šeliem ich môžu vďaka novele zákona už iba dochovať, nemôžu s nimi v rámci SR obchodovať a zároveň ich nemôžu poskytnúť ani na rozmnožovanie," dodala SIŽP.

Hovorkyňa Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach Andrea Klasová ozrejmila, že mláďatá tigra zostanú v starostlivosti zoo približne niekoľko týždňov. "Po určených úkonoch ich plánujeme previezť do organizácie mimo územia Slovenskej republiky. Ich novým domovom sa pravdepodobne stane Juhoafrická republika, konkrétne Lionsrock Big Cat Sanctuary, kde im budú vytvorené adekvátne podmienky na život," priblížila.

Jednou z úloh bojnickej zoo je aj prevádzka záchytného centra, v ktorom sa nachádzajú živočíchy z nelegálnych chovov na Slovensku. "O tieto zvieratá sa staráme do doby, kým kompetentné orgány nerozhodnú, ako s nimi bude naložené ďalej," pripomenula Klasová.