Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

Europoslanci sa pre kvótu na lov vlka obrátili na Európsku komisiu

Na archívnej snímke z 13. novembra 2018 vlk dravý (Canis lupus). Foto: TASR/AP

Členovia Európskeho parlamentu pripomínajú, že vlk dravý pomáha aj pri znížení šírenia afrického moru ošípaných.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Slovenskí europoslanci sa pre schválenú kvótu na lov vlka dravého obrátili na Európsku komisiu (EK). Majú podozrenie, že došlo k porušeniu smernice Európskej únie (EÚ) o biotopoch. List apelujúci na ochranu vlka zaslal europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) aj premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO). Informovala o tom asistentka europoslanca Zuzana Prostredníková.

"Lov vlka je nehumánny, nelogický a v rozpore so záväzkami Slovenska. A musíme využiť všetky možnosti na jeho ochranu. Som presvedčený, že spoločný tlak doma aj z Bruselu dokáže toto barbarstvo na Slovensku raz a navždy zastaviť," uviedol Hojsík. Zároveň požiadal premiéra, aby vyjadril podporu envirorezortu, ktorý navrhuje zaradenie vlka dravého na zoznam chránených živočíchov.

Hojsík priblížil, že podľa smernice o biotopoch sú členské štáty EÚ povinné prijať opatrenia pre ich zachovanie v prirodzenom stave ochrany, alebo by sa do takého stavu obnovili prirodzené biotopy a druhy divokej fauny európskeho významu. Europoslanec však tvrdí, že medzirezortná komisia na určenie kvóty takými dátami nedisponuje.
Vlk dravý (Canis lupus), foto z archívu.
Foto: TASR/AP

"Určovanie kvót nebolo podložené relevantnými dátami o početnosti a stave populácie vlka dravého, ktoré by umožňovali súlad určenia kvót vlka dravého so základnými povinnosťami Slovenskej republiky zachovať priaznivý stav ochrany tohto živočíšneho druhu," poznamenal Hojsík.

Vlk dravý podľa členov Európskeho parlamentu zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní funkčnosti lesných aj nelesných ekosystémov. Má pozitívny vplyv na zdravie a populáciu kopytníkov a znižovanie spôsobených škôd. Pripomínajú, že vlk pomáha aj pri znížení šírenia afrického moru ošípaných.

List EK podpísali europoslanci Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Michal Wiezik (Spolu), Vladimír Bilčík (Spolu), Ivan Štefanec (KDH) a Robert Hajšel (Smer-SD).

Agrorezort schválil v tejto poľovnej sezóne odstrel 50 vlkov. Lesoochranárske združenie VLK podalo sťažnosť EK pre porušenie európskej aj slovenskej legislatívy pri rozhodovaní o love vlka. Ministerstvo životného prostredia pripravuje vyhlášku, ktorou sa vlk dravý zaradí medzi chránených živočíchov.