Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

Chorá kosatka, ktorá vplávala do Seiny, uhynula

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedci sa ju snažili naviesť naspäť do mora za pomoci dronov, ktoré napodobovali zvuky kosatiek, čo sa však napokon nepodarilo.

Paríž 30. mája (TASR) - Ťažko chorá kosatka, ktorá sa oddelila od väčšej skupiny týchto veľrýb a vplávala do francúzskej rieky Seina, uhynula prirodzeným spôsobom, oznámila v pondelok organizácia na ochranu zvierat Sea Shepherd. Chorá veľryba zahynula po tom, ako neuspeli opakované pokusy naviesť ju späť do mora. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Našli sme ju dnes ráno,"
uviedla šéfka francúzskej pobočky organizácie Sea Shepherd Lamya Essemlaliová.

Vedci počas víkendu zhodnotili, že štvormetrová veľryba, ktorá vplávala do Seiny, je smrteľné chorá a pravdepodobne trpí veľkými bolesťami a veľmi zriedkavou mykotickou infekciou. Kosatka sa totiž v sobotu správala veľmi nezvyčajne a vydávala zvuky, ktoré tieto cicavce obvykle vydávajú, len keď sa ocitnú v tiesni.

Vedci sa ju snažili naviesť naspäť do mora za pomoci dronov, ktoré napodobovali zvuky kosatiek, čo sa však napokon nepodarilo.

Essemlaliová uviedla, že kosatka uhynula skôr, než sa vedci mohli pokúsiť vykonať zamýšľanú eutanáziu. Telo veľryby podľa miestnych úradov vytiahnu na breh a následne bude vykonaná pitva.

Chorá kosatka bola prvýkrát pozorovaná v ústí Seiny medzi prístavným mestom Le Havre a mestom Honfleur pri pobreží Normandie 16. mája. Následne vplávala do rieky, kde prekonala niekoľko kilometrov proti prúdu a dostala sa až k mestu Rouen.