Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

Horúčavy si v košickej zoo žiadajú špeciálnu starostlivosť o zvieratá

Na snímke sprchovanie kozy wallisky v košickej ZOO počas horúceho letného dňa v stredu 22. júna 2022. Foto: TASR - František Iván

Chovatelia venujú väčšiu pozornosť i zvieratám vo výbehoch, ktorými preteká potok, keďže na viacerých miestach koryto vyschlo.

Košice 22. júna (TASR) - Z dôvodu horúčav v týchto dňoch pristúpili v košickej zoologickej záhade k úprave kŕmnych dávok. Pre zvieratá pripravili aj ochladzovanie. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová.

Zvieratám podľa jej slov dávajú viac krmiva bohatého na vodu, ako aj viac ovocia a zeleniny. Niekoľkokrát denne dostávajú čerstvú vodu. Oddelenie výživy sporadicky pre malpy hnedé pripravuje tiež mrazenú potravu z ovocia a zeleniny.

Chovatelia venujú väčšiu pozornosť i zvieratám vo výbehoch, ktorými preteká potok, keďže na viacerých miestach koryto vyschlo. Ošetrovatelia osviežujú napríklad lamy a pštrosy sprchou. "Nádoby s vodou pribudli najmä v tých voliérach, kde sa vtáky rady kúpu. Veľa zvierat vďaka rozsiahlym výbehom nájde úkryt v tieni stromov, ale aj pod prístreškami," uviedla s tým, že pri pretrvávajúcich horúčavách plánujú schladzovať vodu kúskami ľadu aj v bazéne pre tulene obyčajné.

Malešová pripomenula, že v zoo chovajú aj zvieratá, ktoré, naopak, obľubujú slnko. Patria k nim napríklad surikaty či lemury kata.